Be Issy

Morphological audacity and environmental excellence

PCA-STREAM has designed an energy-positive office building in Issy-les-Moulineaux, a service sector cluster that is undergoing major transformation. We were driven to revisit the form of a tripod by the specific nature of the plot and our ambition for environmental excellence. This bold morphology opens the building on the city by freeing up green areas, and it optimizes the energy footprint whilst providing a functional work environment that is focused on improving the well-being of its users.

Morphological Audacity and environmental excellence

In Issy-les-Moulineaux, in the heart of the Seine-Ouest service sector cluster, and in close proximity to a future station of the Grand Paris Express rapid transit line, PCA-STREAM is designing an office building that is both innovative and exemplary. Given that the plot is bordered by an elevated RER railway, PCA-STREAM has sought a typology that limits unsightly views and disturbances, in particular noise pollution, by keeping clear of the viaduct. The chosen approach was to revisit the form of the tripod with a design that emancipates itself from the model of the closed urban block and the traditional alignment of the building to the lotline. The building is concentrated at the heart of the site in order to create its own environment. Be Issy is not closed on itself however, and its free spaces are instead pushed toward the outside of the building, opening up the building and helping it mesh with its surroundings, all the while generously offering three semi-public gardens that form a new landscape and three different types of natural environments.

A rational typology

The bold tripod morphology makes it possible to offer a new office building with highly streamlined and rational operations. Featuring a single core for 25,000 sqm of total floor area, the design is particularly ingenious in concentrating the technical facilities of the building, streamlining circulations, and offering highly versatile spaces. The vertical circulations are concentrated at the center of the building and serve three fully autonomous wings. Be Issy offers large functional open floors featuring broad tips to trace out large open-plan spaces, with high ceilings and optimal natural lighting in the whole of the building.

Environmental excellence

The developer of the project, PRD, which had recently constructed the green building Bonne Énergie in Pantin, shared PCA-STREAM’s concern to put environmental issues at the heart of Be Issy’s design. The ambition was to achieve the very best environmental standards and thus to take a responsible, comprehensive approach to the built environment.
The tripod’s peculiar geometry maximizes interior areas that benefit from direct natural lighting, which decreases power use at the same time as it improves user comfort. The center of the tripod building also includes a prominent staircase that draws users away from the elevators. Solar roof panels complete a geothermal system that is located in the basement. Thanks to these devices and to the rigorous design of the façade, the Be Issy is a net energy producer. It is the pioneer of the Bepos standards in commercial real estate and is also HQE, BREEAM, and WELL-certified.

A responsible aesthetic

Be Issy combines strong visual appeal and energy optimization by putting forth an elegant design concept that goes beyond short-lived styles. Its minimalism reflects a drive for efficiency, most notably in the large proportion of masses to voids on the façade, which reduces the solar heat intake. The precast load-bearing concrete façades are plated with black matte lacquered aluminum that is emphasized by the wooden window casings. The dense sequence of the façade, which is further highlighted by the use of two different widths for the mullions, brings variety to the vertical fenestration and livens up the repetitive horizontal strip windows. The undulating line, which echoes the geometry of the arcades of the viaduct, follows the rounded shapes of the building in a stylish interplay of curves and counter-curves. It develops a vertical rhythm while at the same time being sufficiently stepped back to provide space for terraces.

New working patterns

The emblem of a new approach of work spaces, and the large and accessible garden-terraces contribute to the quality of life of its users. Following Gecina’s purchase of the site, PCA-STREAM resumed its work on the quality of use in order to adapt the building to the new criteria of modern organizations, as chronicled in the issue of Stream 02, After Office. User well-being, collaboration, and creativity are now prime concerns. The three wings offer great autonomy to tenants, while the vertical circulations occurring in a single central hub that is basked in sunlight foster interactions between the employees of the various floors. The ground floor is an active space, geared toward conviviality and encounter. Its design incorporates the codes of the façade in its rhythms and curves, but also in its selection of materials with tones of wood and black surfaces that derive from the luxury world. A double-height central hall reveals an e-lounge. A restaurant and a contemporary café form a mini-business center thanks to their versatility: outside of lunch hours, the café is a place for informal work and the restaurant includes a library space that can be used to conduct meetings in a cozy atmosphere; additionally, it is fully equipped to double as a conference room. This ground floor opens on the city with its gardens and terraces at the foot of building, its public café, and the landscape quality of its surroundings. It offers a new art of living in the office.

Picturing the construction work

The photographic report of this building is provided by Jean-Philippe Mesguen. As a wise observer, he records the various stages of the construction every month until completion of the project. 
The video tracking of the site is ensured by Mahéma production.

August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
August 2017 © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
july 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
juin 2017 © Jean-Michel Mesguen
june 2017 © Jean-Michel Mesguen
may 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
may 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
may 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
may 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
may 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
may 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
may 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
april 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
april 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
april 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
april 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
april 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
april 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
march 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
february 2017 - © Jean-Philippe Mesguen
december 2016 - © Jean-Philippe Mesguen
december 2016 - © Jean-Philippe Mesguen
december 2016 - © Jean-Philippe Mesguen
december 2016 - © Jean-Philippe Mesguen

#slideshow-1206

0% played
  • 2
  • 4
  • 6
  • 8
  • 1
0% played
  • 2
  • 4
  • 6
  • 8
  • 1

Informations

Client PRD Office
Program Positive Energy Office Building
Location Îlot Gallieni, Issy-les-Moulineaux
Mission Full mission
Surface area 25 000 sqm
Cost 47,5 M€ HT
Status Delivered in 2018
Certifications BEPOS ; BREEAM Excellent ; HQE ; WELL
Team — Investor: Gecina
— Developer: PRD Office
— Architect: PCA-STREAM
— MOE: Artelia
— General contractor: Bouygues Construction Île-de-France
— Structure: Khephren
— Environment: Green Affair

SNC LAVALIN, ARCORA, BASE