Café Joyeux

An inclusive pop-up store on the Champs-Élysées

True to its urban vision of a sustainable, desirable, and inclusive city, PCA-STREAM is involved in Café Joyeux’s vocational center for the rehabilitation of people with mental and cognitive disabilities on the Champs-Élysées. As part of this solidarity-based partnership, the studio has designed a pop-up venue on the “world’s most beautiful avenue”, showcasing its staff’s capacity to provide quality service. The interior space, which is adapted to the special needs of its staff, has a welcoming and colorful atmosphere, providing a warm and friendly venue. On the walls, Café Joyeux’s adventure is displayed, while the prep space is open to the public in order for all the staff to be made visible, as this is not just a place of meeting and interaction, but also an awareness-raising project.

A social-based initiative

PCA-STREAM supports Café Joyeux’s social approach through its pop-up cafe design on the Champs-Élysées. Through its day-to-day work in the vocational rehabilitation of people with mental and cognitive disabilities—mostly those with Down’s syndrome and/or on the autism spectrum— Café Joyeux helps highlight disabilities and puts its participants back into their rightful place at the very heart of cities. In three locations in Rennes and Paris, ethical, sustainable coffee is roasted and served, and a variety of catering options are on offer: sustainable food choices using top-quality products, seasonal produce, and short food supply chains. PCA-STREAM proudly designed Café Joyeux’s new pop-up outlet to offer a working environment that is tailored to its unique team of individuals in catering, retail, service, and reception, in a society where only half a percent of people with mental disabilities are employed in an ordinary workplace. The pop-up cafe on the Champs-Élysées thus endeavors to give spatial form to the principles championed by Café Joyeux and which echo the studio’s vision of sustainability, desirability, and inclusiveness.

© Salem Mostefaoui for PCA-STREAM

A tailored space for a unique team

To offer a working environment that is both comfortable and functional, the design of the interior space was based on the practices and requirements of the staff. Arranged lengthwise following a clear, simple, and repetitive layout, the teams operate according to their individual routines, the trays being passed from hand to hand. The main area, where clients are welcomed and accommodated, unfolds over a depth of 25 m and a total surface area of 194 m². The team can effectively work organized based on levels as the upper floor is for private events only: dedicated to seminars and business breakfasts, it offers an affordable option, which is all too rare in the Central Business District. On the ground floor, the prep space is open to the public to encourage interaction between the team and customers and to make sure that everyone remains fully in sight, with not a single person remaining hidden in the shadows of a back room. This pop-up cafe is a place of learning and service that aims to foster participation and communication, while also raising awareness of the solidarity-based economy.

© Salem Mostefaoui for PCA-STREAM

An innovative cafe on the Champs-Élysées

Thanks to its strong partner network, Café Joyeux has been able to open on the prestigious Champs-Élysées Avenue. Currently, the avenue features generic, globalized retail alongside luxury boutiques, so this innovative ethical concept sets the stage for a programmatic and symbolic transformation. This location, right in the heart of the Parisian legend, offers Café Joyeux a new level of exposure that the architectural project embraces to “act as a beacon”. By embodying Café Joyeux’s graphic identity, the interior design affirms and celebrates its unconventional aspect. The color yellow and oriented strand boards combine in a striking dynamic of angles and curves. Right from the entrance, our gaze is drawn to the counter and then travels along a narrative thread, in a journey in which in the public gets to learn about the source of the coffee, the various stages of roasting, as well as the story of this remarkable company. On the walls, a huge bookcase made of compartments of different shapes and sizes presents various items that represent Café Joyeux’s identity. Its contemporary style creates a cozy lounge-like atmosphere on the avenue. 

The general atmosphere that is brought about by the use of “domestic” features and aesthetics invites clients and crew members to feel at home. The sculptural appearance of the Vertigo pendant lights provided by the famous Constance Guissot Studio emphasizes the double-height space, complementing the furniture offered by La Redoute Intérieurs. The warm, open and inclusive Café Joyeux lands on the Champs-Élysées and will stay there for a few months to show to the world that its team members can work successfully in a company setting in the heart of the city, and bring value by creating a unique, vibrant, and attractive venue.

Informations

Client Café Joyeux
Program Vocational center in food service and catering staffed with people with mental & cognitive disabilities
Location 144 Avenue des Champs-Élysées
Mission Interior design
Surface area 380 m²
Status Delivered
Team — PROJECT OWNER: CAFÉ JOYEUX
— PROJECT MANAGEMENT SUPPORT: GROUPAMA
— GENERAL CONTRACTOR: DUMEZ
— THIRD-PARTY INSPECTION: VERITAS
— KITCHEN DESIGN: RORGUE - VEBE - RAVIMOSHARK
— LIGHT DESIGN: STUDIO CONSTANCE GUISSET – ASTERI
— ACOUSTICS DESIGN: GROUPE PROJEX
— AWNINGS: DUPONT KINE
— FIRE SAFETY & SECURITY: ACME PROTECTION
— CABINETMAKER: SIMPLE D’ESPRIT
— FURNITURE: LA REDOUTE INTÉRIEURS
— CURTAINS: LELIÈVRE