Haussmann

Reinterpreting Parisian architecture

The restructuring of 173 Boulevard Haussmann is an opportunity to become involved in making Paris a resilient and innovative city, one that is capable of renewing and reinventing itself. PCA-STREAM brings together two separate buildings to create a coherent office complex geared toward the well-being of its users and collaborative work. An emblematic contemporary rooftop addition, characterized by its glass scales, acts as a practical and symbolical connector between the various buildings and architectural periods involved.

Reinterpreting Parisian architecture

A hybrid urban composition

Midway between the Arc de Triomphe and Saint-Augustin church, in the 8th arrondissement of Paris, 173 Boulevard Haussmann enjoys excellent on-street visibility at the corner of Rue du Faubourg Saint-Honoré. The complex consists of two buildings that are completely different from one another: a typical Haussmannian residential building at the peak of the two streets, placed side by side with a higher and more modern office building with outstanding Art Deco features, which enjoys facades on both streets. The two buildings were combined with little coherence in the early 1990s for an office development that was adapted to the standards of the time. The result is sub-par, with stories at different levels and labyrinthine floor plans. The complex also had a dim courtyard, an unsightly blind façade, as well as a ground floor that was closed in on itself in addition to bleak street frontage, all of which contributed to the complex being cut off from its urban environment.

To unify and act as a beacon

PCA-STREAM restructures this architectural palimpsest to achieve a modern office space. The incomplete grafting between the two buildings demanded structural interventions to align the floors and rationalize the internal vertical circulations. The complex is now coherent, with harmonious offices that are well adapted to modern standards. The central courtyard has been expanded to create a friendly, shared central space, all the while offering a new level of natural light in the interior spaces. The elegance and the finesse of the original architecture have been recovered thanks to a careful restoration of the façades. An emblematic rooftop addition on the Haussmanian building conceals the blind façade and visually connects the buildings to one another. This glass crown creates new surfaces, highlights the complex as a whole, and becomes a beacon at the scale of the city. A hybrid space between the inside and the outside has formed under the glass-and-metal latticework, offering unprecedented workspaces and exceptional views over the rooftops of Paris to its users.

A building open to the city

The project recreates a vibrant, dynamic connection between the building and its urban environment. The main entrance is located at the tip of the building, on the corner of Boulevard Haussmann and Rue du Faubourg Saint-Honoré. This layout makes the entrance more visible from the street and creates a pull effect. Double-height shops contribute to the vibrant commercial neighborhood on the Faubourg side. In the extension of the lobby, the visitor discovers an impressive triple-height patio featuring a large skylight, made possible by the enlargement of the main courtyard. This patio acts as a lounge that distributes access to the floors and adjoining shared spaces, as well as VIP lounges and the concierge service. The visitor can thus descend into the large living room by a monumental staircase, settle into an informal work space, head to the working café or enjoy various services such as private meeting rooms.

Designing the user experience

Pursuant to the changes in the way people work in the era of the intangible economy, the very idea of what an office building should offer is undergoing radical change. The aim is no longer to accumulate the largest possible surface area but indeed to enrich the user experience and to adapt to new uses. The offices are versatile and modular, offering abundant natural light and pleasant circulations between stories. Sophisticated shared spaces provide a cozy, informal atmosphere that is well suited for teamwork and sharing. Designed as meeting points, working areas, and places to relax, they foster interactions in a connected and informal environment. Along the same lines, the terraces, which had been cluttered with technical installations before the renovations, have been reclaimed and returned to the public. These exceptional spaces, which are ideally suited for receptions, are accessed by elevators that lead directly to the rooftop extension. Suspended between heaven and earth, echoing the winter garden in the atrium, the landscape treatment improves the environmental performance of the building all the while increasing the quality of life of its users.

Work in progress

The photographic report of this building is provided by Jean-Philippe Mesguen. As a wise observer, he photographs and records the worksite the various stages of the construction site every month until completion of the project.

July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen
July 2019 © Jean-Philippe Mesguen

#slideshow-1250

Informations

Client INVESCO
Program Restructuring of an office building
Location 173-175 boulevard Haussmann, Paris 8e
Mission Complete
Surface area 11 700 m²
Status Work in progress (expected delivery in 2019)
Certifications NF Bâtiments Tertiaires Rénovation; Démarche HQE Bureaux – millésime 2015 Niveau Exceptionnel; BREEAM International Refurbishment Fit Out 2015 Niveau Excellent; Label BBC EFFINERGIE RENOVATION
Team — Structure: Khephren
— Façades: VS-A
— Lifts: CCI
— Secury contractor: CSD
— Economy: DAL
— General contractor: Dumez Île-de-France
— Acoustic : META

Caption(s) image(s) from the page header

  • View from boulevard Haussmann